ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ

Σας παρουσιάζουμε το παραμύθι με τίτλο "η επιστροφή των μελισσών" που τα νήπια μας "έγραψαν" την άνοιξη του 2014.

                                 

Στις 14/3/2015 τα παιδιά αντλώντας έμπνευση από ανοιξιάτικες εικόνες είπαν την παρακάτω ιστορία:
Το πάρτυ της πεταλούδας
Μια φορά κι έναν καιρό ένα γάντι ζωντάνεψε. Έβγαλε μάτια, μύτη, στόμα, πόδια και χέρια, βγήκε από την ντουλάπα και πήγε βόλτα. Συνάντησε μία πεταλούδα. «Καλημέρα πεταλούδα» είπε το γάντι. «Καλημέρα» απάντησε η πεταλούδα. «Θέλεις να σου δείξω το σπίτι μου;». «Φυσικά και θέλω» είπε το γάντι. Εκεί που περπατούσαν συνάντησαν το φτυάρι. Το φτυάρι έπιασε το γάντι και το πέταξε στον αέρα. Η πεταλούδα μ’ένα γρήγορο πέταγμα έπιασε το γάντι και το βοήθησε να πέσει μαλακά στο χώμα. Χωρίς να χάσει λεπτό το φτυάρι πήγε μακριά και άρχισε να σκάβει. Το γάντι και η πεταλούδα συνέχισαν το δρόμο τους και είδαν ένα πουλάκι να πηγαίνει στη φωλιά του. Και ξαφνικά εμφανίστηκε το ουράνιο τόξο. «Είσαι πολύ όμορφο!» είπε το γάντι. «Θέλεις να έρθεις μαζί μας σπίτι μου;» ρώτησε η πεταλούδα. «Ναι, θέλω» απάντησε το ουράνιο τόξο. Έτσι το γάντι, η πεταλούδα και το ουράνιο τόξο ξεκίνησαν και πάλι να περπατούν. Συνάντησαν μια μέλισσα που ανακάτευε τη γύρη στα λουλούδια. Η μέλισσα δεν τους μίλησε γιατί είχε πολλή δουλειά. Η πεταλούδα ρώτησε: «Θέλεις να έρθεις κι εσύ σπίτι μου;».  «Μην την προσκαλείς» φώναξαν το γάντι και το ουράνιο τόξο. «Θα μας τσιμπήσει όλους». « Μην φοβάστε. Είμαι καλή και δεν τσιμπάω. Κάποια στιγμή θα σας καλέσω κι εγώ σπίτι μου» είπε η μέλισσα. Έτσι το γάντι, η πεταλούδα, το ουράνιο τόξο και η μέλισσα συνέχισαν να περπατούν. Ο ήλιος έλαμπε στον ουρανό, ήρθε κοντά τους και τους ακολούθησε. Καθώς περπατούσαν είδαν έναν άνθρωπο να βγαίνει από το σπίτι του και να κόβει με τη μηχανή του το χορτάρι που είχε μεγαλώσει πολύ. Η μέλισσα και η πεταλούδα που πείνασαν βρήκαν τροφή στα άνθη μιας κερασιάς. Ύστερα συνάντησαν το σύννεφο που τους είπε καλημέρα. « Έρχεσαι σύννεφο μαζί μας στο σπίτι της πεταλούδας να κάνουμε πάρτυ;» ρώτησε το γάντι. «Έρχομαι» απάντησε το σύννεφο. Μετά βρήκαν την πασχαλίτσα. «Θέλεις να έρθεις στο πάρτυ που θα κάνω σπίτι μου;» ρώτησε η πεταλούδα. «Και βέβαια θέλω» απάντησε η πασχαλίτσα. Το γάντι, η πεταλούδα, το ουράνιο τόξο, η μέλισσα, ο ήλιος, το σύννεφο και η πασχαλίτσα συνέχισαν να περπατούν. Ξαφνικά πάνω σ’ένα δέντρο είδαν μια τεράστια φωλιά.  «Εδώ είναι το σπίτι μου» είπε η πεταλούδα. Το γάντι, η πεταλούδα και οι φίλοι τους μπήκαν μέσα κι έκαναν ένα τέλειο πάρτυ με ποπκορν, τούρτα, γαριδάκια, πολύ χορό και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. 
  

Στις 29-9-2015 τα νήπια του ολοήμερου <<έγραψαν>> το παρακάτω παραμύθι παίρνοντας ιδέες από εικόνες των παραμυθιών "η πριγκίπισσα και το μπιζέλι", "η πριγκίπισσα και η κολοκύθα".

Η πριγκίπισσα που έβαψε το κάστρο   
<<Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας πρίγκιπας που αγαπούσε πολύ το άλογό του. Ένα πρωινό η γυναίκα του πρίγκιπα κατέβηκε στον κήπο να φάει πρωινό με τον αγαπημένο της. Ενώ ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα έτρωγαν, ο βασιλιάς και η βασίλισσα έλεγαν μυστικά. Η βασίλισσα είπε στο βασιλιά ότι σκέφτηκε να βάλει ένα μπιζέλι κάτω από τα στρώματα της πριγκίπισσας. Το βράδυ μια άλλη πριγκίπισσα άρχισε να βάφει τους τοίχους του κάστρου. Ο πρίγκιπας ξύπνησε και βοήθησε την ξένη πριγκίπισσα να βάψουν το κάστρο. Η ξένη πριγκίπισσα ζήτησε από τον πρίγκιπα να την παντρευτεί." Δεν μπορώ να σε παντρευτώ" απάντησε ο πρίγκιπας. " Έχω ήδη γυναίκα". Ο πρίγκιπας αγκάλιασε την ξένη πριγκίπισσα αλλά εκείνη δεν ήθελε. Ο βασιλιάς έδιωξε την άλλη πριγκίπισσα από το παλάτι. Η πόρτα του κάστρου άνοιξε και η πριγκίπισσα έφυγε. Ύστερα ο πρίγκιπας έπαιξε μουσική με το βιολί του. Στη συνέχεια πήρε ένα ποτήρι νερό και το έριξε κάτω. Τέλος ο πρίγκιπας έπεσε να κοιμηθεί. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα >>. 


                                         Ακολουθεί βίντεο με τις ζωγραφιές των παιδιών


Στις 20/11/2015 τα νήπια του ολοήμερου τμήματος του νηπιαγωγείου μας παίρνοντας ιδέες από τα παραμύθια "τα τρία γουρουνάκια", "τα τρία απαίσια γουρουνάκια" και "τα τρία μικρά λυκάκια", έγραψαν την παρακάτω ιστορία.

Τρία γουρουνάκια φτιάχνουν το δικό τους σπίτι

<<Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν τρία γουρουνάκια που αποφάσισαν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους και να φτιάξουν το δικό τους σπίτι. Το πρώτο γουρουνάκι που το έλεγαν Ντίντο έφτιαξε ένα σπιτάκι από άχυρα. Το δεύτερο γουρουνάκι που το έλεγαν Γιώργο έφτιαξε ένα σπίτι από τούβλα. Ξαφνικά ένας λύκος εμφανίστηκε και άρχισε να φυσάει το τούβλινο σπιτάκι για να το γκρεμίσει. Όμως αντί να διαλυθεί το τούβλινο σπιτάκι γκρεμίστηκε το σπίτι ενός άλλου γουρουνιού που ήταν φτιαγμένο από ξύλα. Το τρίτο γουρουνάκι που το έλεγαν Θανάση έφτιαξε ένα σπίτι από ατσάλι και είχε μια ιδέα: να βάλει στο τζάκι φωτιά. Κάποια γουρουνάκια που ήθελαν να κλέψουν το ατσάλινο σπίτι ένα βράδυ, ανέβηκαν στη σκεπή και μπήκαν στο σπίτι από την καμινάδα. Έπεσαν στη φωτιά και βγήκαν από το τζάκι καμμένα. Έτρεξαν στα δικά τους σπίτια αλλά ήταν τόσο κουρασμένα που εκείνο το βράδυ κοιμήθηκαν στο χορτάρι. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα>>. 


Ακολουθεί βίντεο με τις ζωγραφιές των παιδιώνΣτις 23/1/2016 τα νήπια με τις λέξεις: Παναγιώτης, πανικός, παπαγάλος, πιγκουίνος, παπάκι, παραλία, πάπια, πολυθρόνα, παγώνι, πάγος, παγωτό, "έγραψαν" την παρακάτω ιστορία:

Ο πανικός του πιγκουίνου

" Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μικρό παπάκι που ζούσε σε μια λίμνη και η μαμά του η πάπια δεν είχε φαγητό για να το ταϊσει.Το μικρό παπάκι πεινούσε πάρα πολύ και κρύωνε γιατί είχε πάγο.
      Πήγε στην παραλία να ψάξει για ψάρια και εκεί συνάντησε ένα πιγκουίνο που είχε χάσει τους γονείς του και είχε πάθει πανικό.
       Ο πιγκουίνος και το παπάκι ξεκίνησαν να βρούνε τους γονείς και στο δρόμο συνάντησαν έναν παπαγάλο και ένα παγώνι. Πρώτα παίξανε και μετά τους είπαν που είναι οι γονείς του πιγκουίνου. Ξεκίνησαν να τους βρούνε και συνάντησαν ένα δράκο- παγωτατζή που τον λέγανε Παναγιώτη και καθότανε σε μια πολυθρόνα και πουλούσε παγωτό.
     Ο δράκος τους κέρασε παγωτό και τους έδειξε το δρόμο για το βόρειο πόλο που ήταν οι γονείς του πιγκουίνου.
      Ανέβηκαν σε ένα αερόστατο και πήγαν στο βόρειο πόλο όπου ο πιγκουίνος βρήκε τους γονείς του. Εκείνοι χάρηκαν και για να ευχαριστήσουν το παπάκι το κέρασαν ψάρια τα οποία έφαγε μαζί με τη μαμά του.
       Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα".


Στις 1/4/2016 τα νήπια του ολοήμερου παίρνοντας ιδέες από κάρτες με εικόνες της φύσης έγραψαν την παρακάτω ιστορία:

Ο κοκκινολαίμης που έχασε τα αβγά του

"Μία μέρα που ο ήλιος χαμογελούσε στο ουρανό,  ένας κοκκινολαίμης έχασε τα αβγά του και άρχισε να ψάχνει για να τα βρει. Ενώ έψαχνε, ανακάλυψε ένα γάντι. Το φόρεσε σ’ένα φτερό του και πέταξε στο δάσος όπου βρήκε τα αβγά του πάνω σε ένα δέντρο με κεράσια. Έβαλε τα αβγά στο γάντι του και ήταν έτοιμος να επστρέψει στη φωλιά του όταν το ζουζούνισμα ενός μελισσομωρού τον τρόμαξε. Πάνω στο φόβο του ο κοκκινολαίμης σκόνταψε σε ένα φτυάρι και έπεσε σε μια λακούβα. Εκεί έχασε τα αβγά του. Ένας αγρότης βρήκε τον κοκκινολαίμη στη λακούβα και τον βοήθησε να πετάξει. Τα αβγά που ξεχάστηκαν στη λακούβα, τα βρήκε η πασχαλίτσα. Η Λίτσα πασχαλίτσα ακολούθησε τον κοκκινολαίμη στη φωλιά του και του είπε που βρίσκονταν τα αβγά του.  Ένα σύννεφο έφερε βροχή και φύτρωσαν κι άλλα λουλούδια. Τα αβγά του κοκκινολαίμη μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη φωλιά του. Στον ουρανό βγήκε το ουράνιο τόξο και στη φωλιά του κοκκινολαίμη, έγινε ένα υπέροχο πάρτυ με τη Λούδα Πεταλούδα να κάνει συνέχεια αστεία και όλους να ξεκαρδίζονται στα γέλια".

Ακολουθεί βίντεο με τις ζωγραφιές των παιδιών Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου